Home Forums Rubrieken Vakantie avonturen met de ZAR 2011 ? Kroatie ? ZAR 61 (Flipper) – 2

  • Dit onderwerp bevat 489 reacties, 24 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 2 jaren geleden door Anoniem.
15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 490)
  • Auteur
    Berichten
  • #2819
    flipper
    Lid

    De volgende dag door naar Veli Lozinsj waar we de vismarkt en de stad hebben bezocht. We waren hier in het verleden al eens geweest op camping Poljana met onze tenttrailer en Zodiac Rubberboot. Wel een groot verschil om dan met de ZAR over hetzelfde water te varen (een stuk comfortabeler als er wat meer wind en golfslag staat)

    Vanuit Veli Lozinsj overgestoken naar Rab. Dit was tijdens deze vakantie de meest turbulente tocht. We begonnen de overtocht aan het einde van de middag nadat de wind iets was gaan liggen maar halfverwege de oversteek pakte de wind weer op en tussen de eilandjes Trstenik en Dolfin liep een behoorlijke zeegang. Prettig om dan een goede zeewaardige boot te hebben. Bij aankomst in Rab ging de zon weer schijnen maar omdat de voorspelling voor de nacht slecht was toch maar een kamer genomen in Barbat in het Barbatski Kanal (leuke plek maar wel ver weg van het stadje Rab). ?Verderop aan een ander steiger hing een powerboot met een opvallende naam (Fucking Speedlim met ?de vinger? ernaast afgebeeld). Leek ons wel speciaal als je die wilt aanmelden voor een Kroatie certificaat bij de havenautoriteiten.

    De volgende dag konden we in het van tevoren gehuurde appartement in Palit en de eigenaar heeft ons in de stad ontmoet en voer met ons mee naar de aanlegplaats in Palit om uit te leggen waar en hoe we de boot konden neerleggen (veilig achter een betonnen kade). Ons appartement stond op een heuvel met vanaf het brede balkon een prachtig uitzicht op zee en het stadje Rab, kortom een schitterende plek.

    Op Rab hebben we overdag voornamelijk prachtig weer gehad maar in de nacht en ochtend vaak regen (ongewoon voor Kroatie). Tijdens onze week in Rab was er het jaarlijkse evenement waarbij er allerlei culturele opvoeringen worden gegeven en er veel wordt georganiseerd voor de toeristen (erg leuk). ?

    De baai van Zavratnica op het vasteland is vanuit Rab gemakkelijk te bereiken door het oversteken van het Velebit Kanaal. De Velebit is de windtunnel van Neptunus en als het hier gaat waaien (Bora) moet je er zo snel mogelijk vanaf. De wind kan hier in korte tijd enorm aanwakkeren en golfslag en stroming lopen dan vanuit de meest onmogelijke richtingen (voorzichtig dus, ook in de zomer). Zavratnica is erg mooi omdat de baai tussen grillige rotsen ligt en de bergen hoog naast je aanwezig zijn (indrukwekkend). Je kunt in de baai vastmaken aan de kant met een anker achteruit waarna je de beheerder entreegeld moet betalen. Leuk voor een middagje luieren en zwemmen in de baai.

    Ook hebben we een aantal malen de dichtbijzijnde schinkenbucht (Gozinka baai) bezocht, waar een leuk klein strandje is en een mooie baai met een uitstekend restaurantje wat geliefd is onder de Rab bezoekers. Met wat hardere noordenwind was deze baai beschut en warm wat zeker op de iets mindere dagen vwb het weer goed uitkwam.
    Lopar, aan de noordzijde van Rab, heeft schitterende (zand) stranden en baaien. Helaas zijn we vanwege het weer ?hier alleen maar naar de Stojan baai geweest maar dan blijft er weer iets om voor terug te komen. De Stojan Baai is beschut en ondiep wat met de RIB ideaal is. Het zijn hier geliefde baaien en in een andere baai in de buurt is ook een waterpark met glijbanen. Tegenover deze stranden liggen de voormalige gevangeniseilanden GRGUR & GOLI (apart mannen & vrouwen eiland).

    We hadden de waterski?s en onze banaan meegenomen en veel plezier hiervan gehad. De water temperaturen in Kroatie zijn over het algemeen ideaal hiervoor.

    Het was de bedoeling om de laatste week rond te trekken en op de boot te slapen maar vanwege het weer toch besloten een kamer of appartement te zoeken. Vanuit Rab vertrokken richting Zaton / Zadar waar we later in de week afgesproken hadden met vrienden die op Camping Zaton stonden en een dagje mee zouden varen. Bij de reis langs PAG werden we op een paar mijl uit de kust door een Politieboot verzocht langszij te komen en werden de papieren, de boot en de veiligheidsmiddelen ge?nspecteerd. Alles in orde en met de vermelding dat de waterpolitie strenger gaat optreden bij hardvaren binnen de 300 meter van de kust konden we doorvaren. ?

    Uiteindelijk vonden we een appartement in Dobropoljana (een metropool met 150 inwoners). Het appartement lag aan de haven en de boot er recht voor, opnieuw een prachtige plek. Van hieruit een aantal mooie tochten gemaakt naar UGLJAN (Preko-Galovac, Sabusica & Kukljica) en naar Vrgada (eilandje ten zuiden van Pasman).

    Vrgada heeft een klein zandstrand wat beschut ligt achter de eilandjes ervoor. Vaak begint het s?middags te waaien en op de terugweg hadden we een stevig windje vanuit het NW. Onderweg veel windsurfers gezien en ook nog wat Kite surfers die met hoge snelheid over het water gingen. Ook nog even wezen eten bij Babac op het eiland Babac, een kleine beschutte Konoba waar altijd mensen zijn. Er is een houten aanlegsteiger, een kade met tafels en een variatie aan modellen stoelen, een keuken, een tuin en natuurlijk babac zelf. De zeebaars is hier om je vingers bij op te eten en we zijn er dan ook twee keer geweest (een aanrader)

    De laatste avond gegeten in Kukljica, een leuk plaatsje op Ugljan en in het donker weer naar Dobropoljana (mooi, in het aardedonker op het water met al die lichtjes om je heen).

    De terugreis begon weer in Biograd , na het kranen van de boot op de trailer. De terugreis via Spittal am Pirn in oostenrijk waar we de boot goed konden parkeren en inmiddels weer terug in Nederland

    #3053
    flipper
    Lid

    21 Rab Barbat

    #3270
    flipper
    Lid

    22 Rab Barbat FS

    #3432
    flipper
    Lid

    22 Rab Huis

    #3565
    flipper
    Lid

    23 Rab Huis

    #3663
    flipper
    Lid

    24 Rab Huis

    #3741
    flipper
    Lid

    25 Rab

    #3803
    flipper
    Lid

    25 Rabske Fierie

    #3858
    flipper
    Lid

    26 Rab

    #3904
    flipper
    Lid

    27 RAB

    #3942
    flipper
    Lid

    29 Zavratnica

    #3973
    flipper
    Lid

    30 Zavratnica

    #4000
    flipper
    Lid

    41 Schinkenbucht

    #4026
    flipper
    Lid

    32 Schinkenbucht

    #4049
    flipper
    Lid

    33 Lopar

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 490)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.